In de koude wintermaanden, te midden van de aardse smaken en donkere knollen die dit seizoen kenmerken, ontdekken we een verrassend frisse verschijning: de bloedsinaasappel. Met zijn friszure, sappige en licht bittere nasmaak biedt deze vrucht een heerlijk contrast tegenover de winterse smaken. Wat ons betreft is het dan ook de beste remedie tegen de winterdip. ;)

De oorsprong van de bloedsinaasappel gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen ze voor het eerst werden geteeld in Sicilië, als gevolg van een spontane mutatie in een boomgaard in Francoforte. Ze gedijen op de zonovergoten hellingen van de vulkaan Etna, waar de dagen warm en zonnig zijn en de nachten koud, wat de perfecte omstandigheden creëert voor de vrucht. De karakteristieke rode kleur van de bloedsinaasappel wordt veroorzaakt door de productie van anthocyanen, dezelfde stof die rodekool en herfstbladeren hun kleur geeft.

De bloedsinaasappel, ook bekend als de wijnsinaasappel, heeft een kenmerkende rode kleur aan de binnenkant. Misschien heb je het al opgemerkt, maar onze koks zijn er dol op! Deze prachtige vrucht is echter slechts gedurende een korte periode van het jaar verkrijgbaar.

De oorsprong van de bloedsinaasappel gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw, toen ze voor het eerst werden geteeld in Sicilië, als gevolg van een spontane mutatie in een boomgaard in Francoforte. Ze gedijen op de zonovergoten hellingen van de vulkaan Etna, waar de dagen warm en zonnig zijn en de nachten koud, wat de perfecte omstandigheden creëert voor de vrucht. De karakteristieke rode kleur van de bloedsinaasappel wordt veroorzaakt door de productie van anthocyanen, dezelfde stof die rodekool en herfstbladeren hun kleur geeft.

Een winterse traktatie: alles over de verfrissende bloedsinaasappel

Van Sicilië naar je bord.

Soorten en smaken

Er zijn drie verschillende soorten bloedsinaasappels: de Sanguinello (alleen verkrijgbaar in februari en maart), de Tarocco (van december tot april) en de Moro (van december tot februari). Doorgaans zijn de Tarocco en de Sanguinello iets zoeter dan de Moro. Het grote verschil tussen de drie soorten is dat de Tarocco en de Sanguinello als halfbloedsinaasappels worden beschouwd, terwijl de Moro zichzelf als een volbloedsinaasappel mag betitelen. Volbloedsinaasappels hebben een rode schil en donkerrood vruchtvlees, terwijl de schil van halfbloedsinaasappels soms enkel een blos vertoont. Van buitenaf kun je door hun natuurlijke oranje kleur dus niet altijd zien dat het om een bloedsinaasappel gaat.

Soorten en smaken

Er zijn drie verschillende soorten bloedsinaasappels: de Sanguinello (alleen verkrijgbaar in februari en maart), de Tarocco (van december tot april) en de Moro (van december tot februari). Doorgaans zijn de Tarocco en de Sanguinello iets zoeter dan de Moro. Het grote verschil tussen de drie soorten is dat de Tarocco en de Sanguinello als halfbloedsinaasappels worden beschouwd, terwijl de Moro zichzelf als een volbloedsinaasappel mag betitelen. Volbloedsinaasappels hebben een rode schil en donkerrood vruchtvlees, terwijl de schil van halfbloedsinaasappels soms enkel een blos vertoont. Van buitenaf kun je door hun natuurlijke oranje kleur dus niet altijd zien dat het om een bloedsinaasappel gaat.

Creatieve combinaties 

Creatieve combinaties 

Wil je zelf aan de slag met bloedsinaasappels? Dan kun je deze frisse en licht bittere vrucht uitstekend combineren met romige ingrediënten zoals kaas, room of boter. Het ontvelde vruchtvlees is heerlijk in een eenvoudige winterse salade met bijvoorbeeld romige geitenkaas. In ons nieuwe menu Le Jardin, hebben we ervoor gekozen om bloedsinaasappel op een unieke manier te presenteren in het dessert, namelijk in combinatie met zwarte olijven en venkel. Tip: combineer dit heerlijke gerecht met onze bloedsinaasappel Gin-Tonic!

Kortom, de betoverende bloedsinaasappel voegt een onvergetelijke twist toe aan de winterse smaakpaletten. Wacht niet langer en kom deze bijzondere vrucht zelf proeven. 

Wil je zelf aan de slag met bloedsinaasappels? Dan kun je deze frisse en licht bittere vrucht uitstekend combineren met romige ingrediënten zoals kaas, room of boter. Het ontvelde vruchtvlees is heerlijk in een eenvoudige winterse salade met bijvoorbeeld romige geitenkaas. In ons nieuwe menu, Le Jardin, hebben we ervoor gekozen om bloedsinaasappel op een unieke manier te presenteren in het dessert, namelijk in combinatie met zwarte olijven en venkel. Tip: combineer dit heerlijke gerecht met onze bloedsinaasappel Gin-Tonic!

Kortom, de betoverende bloedsinaasappel voegt een onvergetelijke twist toe aan de winterse smaakpaletten. Wacht niet langer en kom deze bijzondere vrucht zelf proeven. Bekijk ons volledige menu Le Jardin hier.

Publicatie: 18 januari 2024

Van Sicilie naar je bord.

Terug naar overzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of 
volg ons op social media via:

Wil je ook na je bezoek met ons in contact blijven?

de postkamer

cantharellen

/

mille-feuille

/

crêpe suzette

/

ganzenlever

/

kreeftensoep

© Copyright 2023 Restaurant Le Jardin | Website door Knapper Design